Vier seizoenen in de Catalaanse Pyreneeën

Vier seizoenen in de Catalaanse Pyreneeën

Vier seizoenen in de Catalaanse Pyreneeën

Bergen Magazine (Peter Strookman, Johan Gerrit Marinnus Uittenbogaard)
2017

"Poco antes de llegar al Refugio de Restanca el invierno deja paso a la primavera, mostrando en el valle una multitud de colores de flores y plantas. Rojo, azul y violeta alternan el paisaje verde. El cielo azul intenso contrasta bellamente con las rocas grises."

ESTIU
Des d’Espot un cotxe 4x4 els porta fins al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, un parc cèlebre sobretot pels seus més de 200 llacs. La ruta comença davant d’Els Encantats, les dues puntes més conegudes dels Pirineus. Com passa amb altres muntanyes, el seu nom prové d’antigues llegendes. En aquesta cas, la llegenda diu que Els Encantats representen dos monjos que havien abandonat la missa per caçar una cabra, la qual es transforma en el sacerdot que castiga els dos monjos petrificant-los. Aquests dos monjos són Els Encantats. A partir d’aquí, comença la ruta fins al primer refugi de muntanya. Serà un camí de dues vies construïts, majoritàriament, en època de Franco.

TARDOR
Seguint la ruta del GR11 i arribant al Salt de la Ratera, el temps canvia completament. Lluny s’aprecia un arc de Sant Martí, però per sobre del Potarró d’Espot a 2400 metres s’aixequen uns núvols que pronostiquen plujes. En l’interval d’una hora una pluja molt freda canvia l’estació de l’any: de l’estiu a la tardor. Segons, el seu guia sembla que es trobin a Escòcia. Més tard, arribats al Refugi Colomers, torna a sortir el sol cosa que els permet descansar a la terassa de l’allotjament i escoltar les històries que el guia Carles Freixas explica amb molt d’entusiasme.

HIVERN
L’endemà es desperten amb un paisatge completament blanc. “Ha arribat l’hivern i ens trobem a Noruega”, bromeja en Carles Freixas. Durant el “passeig hivernal” troben una vaca sota la neu i que s’havia perdut del ramat. La pobre bèstia respira els seus últims moments de vida.

PRIMAVERA
Poc abans d’arribar al Refugi Restanca l’hivern deixa pas a la primavera mostrant la vall una multitud de colors de flors i plantes. Vermell, blau i violeta alternen el paisatge verd. El cel blau intens contrasta bellament amb les roques grises. El el silenci és magisterial.