Plans familiars als Pirineus de Catalunya

Fauna salvatge al Boumort

Et proposem tres dies de descobriment de fauna i flora pirinenca amb la família: un ecosafari per la Reserva Nacional del Boumort, un espai natural protegit dels Pirineus de Catalunya. L'activitat principal serà l'observació d'algunes de les grans aus rapinyaires i carronyeres d'Europa, com el voltor negre i el trencalòs, habituals en aquesta zona. Un guia local t'explicarà tots els detalls sobre aquestes espècies i quina és la millor manera d'observar-les.

La primera nit dormiràs amb la teva família en una antiga casa forestal restaurada com a refugi, i la segona, toca fer acampada sota un cel estrellat prop dels pobles troglodites de Solduga i l’Espluga de Cuberes.

Quan acabi l’ecosafari, aprofita-ho per realitzar un tram en BTT de la Volta a Sant Corneli. En aquest recorregut descobriràs castells medievals com el d’Orcau i esglésies romàniques com la de Sant Esteve, a Abella de la Conca. Pel camí també trobaràs estanys de gran bellesa com els de Basturs, un dels quals amb una forma pràcticament rodona.

‘Toca toca’ en el Zoo del Pirineu

Una altra opció de pla familiar és visitar el Zoo del Pirineu, situat al peu de la serra del Port del Comte. Als nens i nenes els encantarà visitar-lo, perquè entraran en contacte amb animals que viuen en semillibertat en el seu hàbitat natural. En aquest refugi de fauna salvatge hi viuen més de 50 espècies d'animals com la guineu, el voltor i el trencalòs.

En les seves instal·lacions s'organitzen activitats per sensibilitzar els més petits sobre el respecte per la fauna salvatge. Entre aquestes destaca el Toca toca. En grups reduïts, els nens poden alimentar els animals salvatges i domèstics, acariciar ocells, mamífers i tortugues i fins i tot portar un falcó a la mà. Aquesta activitat es recomana a partir dels cinc anys.

 

De ruta pel Cadí-Moixeró

Després de visitar la fauna autòctona, et proposem una ruta a peu per les nombroses senderes que parteixen de Bagà per recórrer el Parc Natural del Cadí-Moixeró. En aquesta població es troba el Centre d'Interpretació del parc, on trobes tot tipus d'informació sobre l'entorn, les diverses rutes i serveis com els guies de muntanya. Mentre recorres el parc i travesses densos boscos d'avets i roures, pots tenir la sort de trobar-te un isard o un cérvol.

Bagà és una porta d'accés al parc i des d'aquesta població parteixen itineraris com el del Mirador de l’Orris. Aquest recorregut és fàcil de realitzar i finalitza en una passarel·la de fusta que ofereix unes vistes panoràmiques espectaculars de la muntanya del Pedraforca, la serra d’Ensija i el massís de la Tosa.

Un altre recorregut interessant i refrescant per realitzar amb nens és el que passa per la vall on neix el riu Bastareny. Compta amb quatre salts d'aigua. El camí s'inicia en l'àrea de pícnic del Pont de Sant Joan i passa per la Font de l’Adou, on pots parar per refrescar-te. L'al·licient final de la ruta és l'espectacle visual i sonor del congost i el salt d'aigua dels Empedrats.

Una altra ruta fàcil de realitzar i de només 2,4 km és la que et porta al Bullidor de la Llet, una espectacular font natural que brolla d'una fissura en la paret de roca calcària. És recomanable visitar la deu en èpoques de pluja i desglaç, és espectacular.

Bastareny