Langlaufen en Sneeuwschoenwandelen

L’esquí nòrdic, també anomenat esquí de fons, té les seves arrels als països nòrdics, on encara s’utilitza com a mitjà per desplaçar-se en alguns entorns rurals. És l’evolució de les passejades amb raquetes de neu i consisteix a lliscar pels paisatges nevats sense l’ajuda de remuntadors mecànics. “Amb l’esquí nòrdic, et desplaces per la neu a remolc de les teves forces. No hi ha telecadires ni teleesquís. Per això es practica en entorns més planers, amb pujades i baixades suaus”, explica l’Imma Obiols, tècnica de les estacions d’esquí nòrdic de Catalunya (Tot Nòrdic).

 

El nòrdic és per a tothom

A l’esquí de fons s’utilitzen uns esquís més llargs i estrets que els d’alpí per facilitar la mobilitat i la flexibilitat. L’objectiu no és caminar sobre la neu, com alguns pensen, sinó lliscar-hi amb la força del propi cos. “L’esquí nòrdic no té limitacions i és un esport molt recomanable perquè implica un moviment sense impacte de totes les parts del cos. Combina l’exercici del tronc inferior i el superior. A més, el desplaçament i el lliscament s’adapten a la teva forma física i no requereixen cap gran preparació”, afirma Obiols.

 

Clàssic o patinador?

Es pot practicar en dues modalitats: l’estil clàssic i el patinador. El primer, més recomanable per a principiants, és el més tradicional i fàcil d’aprendre. Permet encarrilar els esquís dins d’una traça que es prepara a la neu de les pistes, cosa que ajuda a mantenir l’equilibri i evita que s’entrecreuin els esquís. El pas de patinador, per altra banda, es practica en pistes més amples i amb la neu compactada, mitjançant l’impuls dels esquís a dreta i esquerra. Permet aconseguir més velocitat i ofereix més llibertat, però també és més exigent a nivell físic.

 

 

L’esquí de muntanya per als més aventurers

Sovint, es confon amb l’esquí nòrdic, però no és el mateix. El nòrdic es practica sempre en circuits. Són pistes traçades de llargues distàncies que es preparen amb màquines per compactar la neu i dibuixar els carrils necessaris. En canvi, l’esquí de muntanya (skimo) és una modalitat de l’alpinisme que es realitza en muntanya oberta i que es practica amb l’objectiu de pujar i baixar cims quan ja estan coberts de neu.

Es fan els dos trajectes amb els mateixos esquís, els quals s’enfunden en un material especial sintètic anomenat “pell de foca” per poder fer la pujada sense lliscar. Els descensos es poden produir principalment fora de les estacions d’esquí i, per tant, en terrenys no preparats, cosa que requereix un gran coneixement de l’entorn i una millor preparació física.

 

Langlaufen wordt beschouwd als een van de meest complete sporten, waarbij het gehele lichaam met de gewenste inspanning gelijkmatig en harmonieus in beweging is. Deze lichte uithoudingssport is geschikt voor alle leeftijden.

Het doel van langlaufen is om met zo min mogelijk inspanningen zover mogelijk over de sneeuw te glijden. Daarom wordt de sport op een vlak of iets hellend terrein beoefend.

Naast loipes bieden de Catalaanse langlaufcentra ook gemarkeerde paden voor sneeuwschoenwandelaars om te genieten van het schilderachtige winterlandschap.

Langlaufen en Sneeuwschoenwandelen