Senderisme en família: 22 rutes

Passejar pels voltants d’un pantà, recórrer una zona boscosa, fer un primer cim, caminar pel costat d’un riu o aturar-se a un poble de postal. Tens ganes de viure un dia diferent en família? Et recomanem diverses rutes agradables i aptes perquè les feu tots plegats: amb poc desnivell i per entorns amables i plens de sorpreses. A més, són itineraris perfectes per gaudir de l’esclat de la tardor, però, també, es poden resseguir qualsevol dia de l’any.

 

Sauth deth Pish. Val d_Aran. Crèdit: Oriol Clavera, Ara Lleida (ACT)

EL BERGUEDÀ

El Molí de Gósol i Torrentsenta
Entre 2-3 hores 

Ruta circular que comença a la plaça major del poble de Gósol. Aviat s’abandona la carretera principal i s’agafa una pista forestal on es passa pel costat d’una font moderna on poder omplir les cantimplores abans de començar a caminar. S’arriba fins al molí de Gósol, restaurat i ara refugi de muntanya i, just davant, s’hi troba una piscifactoria de truites i una àrea de pícnic. Cal travessar el riu i seguir uns metres la pista riu avall fins a agafar l’antic camí a la dreta on es comença a guanyar alçada. Direcció Torrentsenta, es deixa enrere la Borda del tinent, el forat del torrent Forcat i la font de Torrentsenta. La tornada es fa tranquil·lament per una pista ampla i planera. 

Saber-ne més

Via del Nicolau 
3,5 hores

La recuperació de la via Nicolau permet realitzar un agradable passeig entre Guardiola de Berguedà i Sant Joan de l’Avellanet. El traçat ens endinsa en zones boscoses, amb túnels i passarel·les de diferents tipus. La proximitat del Riu Bastareny ofereix una bonica vista de la vall flanquejada per la població de Bagà, des d’on es proposa començar la ruta. El retorn, un cop visitat el monestir de Sant Llorenç, es fa direcció Guardiola i Terradelles per tornar a agafar el camí ral que va de Bagà a Berga

Saber-ne més

 

Berguedà. Crèdit: ACT

SOLSONÈS

Ruta de la Mare de la Font al Castellvell
1h30

Aquesta ruta circular des de Solsona és l’itinerari estrella de la zona. Et transporta des de l’ufanós bosc de ribera fins a les vistes panoràmiques de la talaia del Castellvell, un paisatge de contrastos entre solanes i obagues. Durant la caminada, es descobreixen indrets on afloren els valors patrimonials del territori, com la flora, el lleure o la història. Amb menys de 90 minuts de durada, no presenta dificultats tècniques i és apta per tots els públics. El punt d’inici es troba molt a prop de l’Oficina de Turisme del Solsonès des d’on comencen, també, moltes altres rutes. 

Saber-ne més

Ruta de les pomeres
55 minuts

Aquesta ruta circular permet conèixer l’entorn del poble de Sant Llorenç de Morunys i les diferents plantacions de pomeres que es troben en alguns camps propers a la vila. La caminada passa per l’antic camí ral que connectava Sant Llorenç de Morunys amb La Coma i, també, pel pont romànic de Vall-llonga o l’ermita de la Santa Creu dels Ollers. El recorregut és ideal per fer-lo en família o per qui vol fer una petita excursió pels voltants del poble. 

Saber-ne més

 

Crèdit: Oriol Clavera. Solsonès Turisme (ACT)

PALLARS JUSSÀ

Ruta del Castell de Sant Gervàs
1h15 minuts

A la Vall de Barcedana, s’hi troba aquest itinerari circular de 3,1 km que comença a Sant Miquel de la Vall. Durant el recorregut, amb poc desnivell i apte per fer en família, es descobreixen les runes del castell de Sant Gervàs i, també, es gaudeix dels colors de la tardor al pas per una zona de bosc. A més, la ruta ofereix unes vistes espectaculars del Montsec

Saber-ne més

Ruta de Cabdella a la central de Cabdella
1h

Per viure més intensament la tardor en família, una bona opció és visitar i endinsar-se en la Vall Fosca. Si no es vol fer la clàssica ruta de la Vall de Riqüerna fins a la cascada del pontet de Rus, que puja bastant, hi ha altres opcions més assequibles per fer en família. Una d’elles, és aquest itinerari que surt de Cabdella i va fins a la Central de Cabdella pel forat de la Guineu. El retorn es pot fer pel canal xic, sumant un total d’uns 3 km i 1h de recorregut. 

Saber-ne més

 

Senterada.  Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography

CERDANYA

El Camí dels Enamorats
De 45 minuts a 1 hora

Un itinerari molt freqüentat que surt dels vorals de l’estany de Puigcerdà. El recorregut, envoltat d’arbres, regala unes bones vistes de la Cerdanya, i ressegueix la xarxa de Senders de Cerdanya i un tram de la séquia que transporta l’aigua a l’estany. El desnivell és inapreciable i la passejada arriba fins als 4,1 km si s’agafa la variant de Rigolisa. Si es pren l’itinerari directe pel passeig dels Enamorats, dura 3,5 km. És una ruta molt recomanable per fer en família, a peu o passejant amb bicicleta. 

Saber-ne més

Camí de Sant Jaume

Tot i que és un camí de més de 30 km, té poc desnivell i es pot fer per trams per això es converteix en una bona opció per gaudir amb els petits de la casa. Les etapes poden dividir el recorregut en itineraris d’11, 6, 7 o 9 km. La passejada per aquest camí d’orígens prehistòrics, ens endinsa en l’essència d’una comarca que ha jugat un paper clau en la història del país i ens descobreix una de les valls més boniques d’Europa. 

Saber-ne més

 

Camí de Sant Jaume. Crèdit: Cerdanya Turisme

VAL D’ARAN

El Santuari de Montgarri
3 hores

El Pla de Beret, antic escenari d’aquelarres de bruixes i bruixots, és una gran esplanada a 1850 m d’altitud. Excepcional per la seva situació, és frontera natural entre el vessant Atlàntic al nord i el Mediterrani al sud. L’itinerari baixa seguint el curs del riu Noguera Pallaresa i transcorre entre boscos de pi negre i zones de pastura, fins a arribar al refugi i al Santuari de Montgarri, en un racó obert i assolellat al costat del riu Noguera Pallaresa. La tornada recorre la pista del vessant ombrívol entre els boscos d’avet de la muntanya de Dossau.

Saber-ne més

Bordes de Carlac
2 hores

Bausen és un poble encantador, amagat allà on el vessant de la muntanya de Vacanera se suavitza una mica i permet l’assentament d’un poblat amb prats i pastures al seu entorn. El recorregut voreja el pendent de la muntanya per un camí ben traçat i després entra en un espectacular bosc de faigs per tornar a la llum i a les vistes panoràmiques sobre Bausen i el Baish Aran un cop sobrepassat el Coret de Pan.

Saber-ne més

 

Crèdit: Val d'Aran Turisme (ACT)

RIPOLLÈS

Conca minera Surroca-Ogassa
Menys de 3 hores

L’itinerari s’inicia a Surroca de Baix, una antiga colònia minera creada l’any 1870 per donar serveis als miners que treballaven a les mines de carbó de la zona. La ruta, amb un alt interès geològic, paisatgístic i natural, permet conèixer els vestigis de l’antiga activitat minera del municipi d’Ogassa. Durant el recorregut, es gaudeix dels salts d’aigua del Torrent de la Font Gran, de les vistes que ofereixen les pastures de Serra Cavallera, i de la frescor de les fagedes de l’obaga de l’Assuca. A més, és interessant aprofitar i visitar l’Església Romànica de Sant Martí de Surroca i el Museu Miner i les mines de carbó d’Ogassa

Saber-ne més

Camí ral de Vallfogona a Ripoll
Entre 3 i 4 hores

La ruta arrenca des de Vallfogona del Ripollès i, aviat, es deixa l’asfalt per creuar el torrent del Boix i seguir cap a la casa de la Muntada. L’itinerari porta a seguir el curs de la riera de Vallfogona i descobreix el Molí de Tolosa, el Collet de les Fosses o el torrent de la Font del Soler. L’entrada a Ripoll es fa pel camí del Torner, per la zona anomenada la Granja. Es proposa fer-la en un sol sentit i tornar amb autobús a l’inici de la ruta. A més, des de casa es pot preparar la ruta fent una visita virtual a l’interior del Santuari de la Salut de Vallfogona en 3D: aquí

Saber-ne més

 

Mirador de Fontalba, zona de Queralbs. El Ripollès. Crèdit: Lluís Carro. ACT

GARROTXA

Pujada a Santa Magdalena de Montpalau
1h30 

Es tracta d’una ruta senzilla per a tota la família que porta a conèixer l’antiga fortalesa dels Montpalau. En alguns trams la pista puja de forma decidida, però, a poc a poc i sense pressa, l’itinerari és apte per a tots. Un cop a dalt, es troben les restes del castell i de la seva capella i, a més, es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques de l’Alta Garrotxa. La tornada cap a Sant Jaume es fa per un corriol que s’endinsa en un bosc d’alzina i que, en alguns trams, baixa de forma abrupta.

Saber-ne més 

Via verda de la Vall de Bianya
1 hora

Aquest itinerari aprofita el traçat de la via verda que uneix Hostalnou de Bianya amb Llocalou i la Canya. La proposta permet anar, pedalant o a peu, des d’un lloc a l’altre passant entre camps de conreu i pastures. Sigui des d’Hostalnou o des de Llocalou, desviant-se lleugerament de la ruta es poden visitar altres punts d’interès com són l’església de Sant Andreu de Socarrats o la façana del Mas la Riba, una construcció modernista situada a Hostalnou de Bianya. 

Saber-ne més 

 

Mas Garganta. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography

ALT EMPORDÀ

Torre de Guaita i Passeig de Sant Antoni
1 hora

Sortint de l’església de Sant Llorenç, se segueix el curs del riu aigües amunt fins al pont de ferro. La ruta travessa el poble de Sant Llorenç, passa per la sínia del Parc d’en Pep, i pel costat de la Muga, a través d’una passarel·la a sobre del rec que porta aigua a la sínia. També, arriba fins a l’ermita de Sant Antoni i al Pont i és apte per a cadires de rodes i cotxets si es fa en sentit des de l’ermita fins a la sínia, on hi ha unes escales, uns 800 metres de recorregut adaptat. 

Saber-ne més

Itinerari del Castell de Sant Ferran
Menys de 3 hores

Coneguda entre els figuerencs com la ruta del colesterol, és un itinerari curt en una zona amb caràcter natural i històric, enmig de la ciutat de Figueres i que porta fins al Castell de Sant Ferran, una de les fortaleses militars més grans del món. Al llarg del recorregut es gaudeix d’una vista fantàstica de la plana empordanesa, la badia de Roses i les muntanyes del Cap de Creus, l’Albera i les Salines. A més, a mesura que s’avança, es pot gaudir també de la comarca de la Garrotxa i, en dies clars, es pot arribar a veure el massís del Montseny o intentar observar un ramat de daines que habiten a l’interior del castell. 

Saber-ne més

 

Camí de ronda del Far de Cala Nans, Cadaqués. Crèdit: Ajuntament de Cadaqués.

PALLARS SOBIRÀ

Sort - Vernedes
3h 

Sort, la formatgeria Tros de Sort, el castell dels comtes del Pallars o el Museu Camí de la Llibertat… són només alguns dels punts per on passa aquesta ruta de gairebé 6 kilòmetres que es pot gaudir en família. El castell, que era lloc de residència dels comtes del Pallars, s’alça per damunt del nucli antic de Sort i des de les finestres es pot veure una panoràmica de la zona. Pel que fa al Museu és un centre de pau a la frontera: per la població de Sort passava una de les rutes que seguien els que fugien de la barbàrie nazi o volien incorporar-se a l’exèrcit aliat al nord d’Àfrica o Anglaterra. 

Saber-ne més

Cascada de l’estany Gerber
3h

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional de Catalunya i mereix la visita de qualsevol amant del senderisme. Aquesta ruta familiar transcorre pel bosc d’avets del Gerdar fins al magnífic mirador de la cascada del Gerber, un dels salts d’aigua més alts del Parc. L’inici se situa al Refugi Gerdar i l’itinerari és de 2,7 km d’anada.

Saber-ne més

 

Bosc del Gerdar. Pallars Sobirà. Crèdit: Oriol Clavera (ACT)

ALTA RIBAGORÇA

Barruera - El Pont de Saraís
1h30

Caminar per la Vall de Boí, destinació de natura i muntanya en família, és molt més que gaudir del paisatge, és un autèntic paradís senderista. Aquest itinerari, pel camí de l’aigua, surt des de Barruera (1097 m), va pel passeig del marge del riu, passa per la presa de Cardet, travessa el pont penjat sobre el Noguera de Tor i segueix paral·lel al riu fins al Pont de Saraís.   

Saber-ne més

Salencar de Llesp
1h

En aquest espai podem trobar comunitats vegetals i animals pròpies de les zones humides de muntanya. És, de fet, un punt clau per l’observació d’ocells i fauna en general: s’hi poden veure ànecs, polles d’aigua, bernats pescaires, serps d’aigua o, fins i tot, alguna llúdriga. Es tracta d’un indret d’especial interès per la seva raresa i per ser zona de pas per als ocells migratoris. El salencar es pot descobrir a través de miradors, passarel·les elevades i senders interiors enmig d’un bosc de ribera ben estructurat i alguns dels espais estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i dificultats visuals. 

Saber-ne més 

 

Sant Climent de Taüll. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography

ALT URGELL

El Pantà d’Oliana des de Coll de Nargó
1:30 h d’anada i tornada

Camí perimetral i ben condicionat sense pràcticament desnivell, que transcorre pel marge dret de l’embassament i permet fer una bonica passejada per contemplar l’entorn i gaudir de la fauna i flora dels voltants. El camí, conegut amb el nom del Camí dels Arenys, no està asfaltat, però és transitable tant a peu com en bicicleta. L’inici està ubicat a la Fonda del Llac

Saber-ne més

Camí de les fonts de Peramola
45 minuts d’anada i tornada

Es tracta d'un recorregut circular que permet visitar algunes de les fonts més properes. Comença al safareig que hi ha a l’entrada del poble, agafant un camí a mà esquerra de la carretera de Cortiuda. Passat el pont del torrent, s’arriba al paratge “Espai Miquel Martí i Pol”. A prop es troba la vella sínia que pujava aigua al poble, la font de Cristo i la font del Poble. A continuació, es passa per la font del Caner, la font del Mig i la font de la Vila. 

Saber-ne més

 

Crèdit fotografies: Sauth deth Pish. Val d'Aran. Crèdit: Oriol Clavera (ACT) | Berga. Crèdit: ACT | Solsonès. Crèdit: Oriol Clavera (ACT) | Senterada.  Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography | Camí de Sant Jaume. Crèdit: Cerdanya Turisme | Mirador de Fontalba, zona de Queralbs. El Ripollès. Crèdit: Lluís Carro. ACT | Mas Garganta. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography | Camí de ronda del Far de Cala Nans, Cadaqués. Crèdit: Ajuntament de Cadaqués | Bosc del Gerdar. Pallars Sobirà. Crèdit: Oriol Clavera (ACT) | Sant Climent de Taüll. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography | La Garrotxa. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography | Pont de Pedret. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography | PN Aigüestortes. Oriol Clavera (ACT)

 

Cerdanya. Crèdit: CBH - Turisme Cerdanya
La Garrotxa. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography
Pont de Pedret. Crèdit: ACT - Christopher Willan Photography
PN Aigüestortes. Oriol Clavera (ACT)