T’animes a construir un iglú?

Sí, ho has llegit bé, un iglú. No calen títols d’arquitectura ni coneixements d’enginyeria, amb un monitor especialitzat n’hi ha prou. Bé, i maons de neu premsada, una pala, una serra i uns guants de goma. I la família o els amics, és clar.

Ohmamiglú organitza matinals de pràctica per construir aquests iglús. Són els dissabtes 22 i 29 de gener, 5 de febrer, 5, 12, 19, 26 de març i el 2 d’abril. Després de participar en una matinal tindràs prou experiència per fer un iglú pel teu compte.

A més de les matinals, també organitza la Trobada de Constructors d’Iglús, que aquest any serà els dies 19 i 20 de febrer. La participació està reservada exclusivament a persones o grups que ja sàpiguen fer un iglú.

Si vens en família, els nens i nenes que participin en les matinals han de ser una mica grans, ja que les serres que s’utilitzen fan 60 cm i les pales són de jardiner. A més, els blocs de gel poden arribar a pesar uns 20 kg. En cas que tingueu fills més petits, no hi ha cap problema, perquè Ohmamiglú té activitats reservades adequades a la seva edat.

Com és l’experiència?

Les matinals es fan sempre en llocs propers a les estacions d’esquí. Els indrets habituals solen ser el Pla d’Anyella i Coll de Pal (La Molina), Vall de Núria, Ulldeter (Vallter2000) o Tuixent-La Vansa. Excepcionalment, de vegades es poden fer a Tavascan.

L’activitat té una durada de 6 hores. Arrenca a les 10h del matí, quan et reuniràs amb els monitors al punt de trobada que t’indiquin. Des del lloc de reunió fareu una excursió curta, d’uns 15 minuts màxim, fins a l’indret escollit per fer la construcció dels iglús. Sempre són llocs de fàcil accés perquè t’hi puguis desplaçar amb comoditat.

Els tallers són molt pedagògics i, això sí, tothom està obligat a participar-hi. Els monitors fan que siguis el protagonista absolut en tot el procés de construcció. Els materials per fer les cases glaçades els posen ells. Tu només cal que portis roba de muntanya que et protegeixi de la neu i demostris la teva traça fent i col·locant maons de neu.

20 ºC de diferència entre l’interior de l’iglú i l’exterior

Si la construcció de l’iglú és correcta, es pot aconseguir una diferència de temperatura d’uns 20º entre l’interior i l’exterior. Tot depèn de la temperatura ambient, la mida de l’iglú i les fonts de calor que hi hagi a dins. La calor que desprèn el cos humà de vegades és suficient. I si no hi toca gaire el sol i s’hi fa el manteniment adequat, es pot mantenir dempeus durant mesos.

Un consell per si vols portar els nens a descobrir l’arquitectura esquimalés millor que hi vagis cap al mes de març, quan el temps a la muntanya és una mica més agradable. 

Després de l’iglú t’esperen Masella i La Molina

El taller de construcció d’iglús finalitza cap a les 16h, així que tens encara tota la tarda per davant i el diumenge, si decideixes fer-hi nit, per aprofitar l’escapada als Pirineus de Catalunya. Et donem algunes idees.

Si has fet l’activitat a prop de Masella i La Molina, pots calçar-te les botes i els esquís i llançar-te a fer unes pistes. A Masella fins i tot podries fer-ho aquell mateix dia, ja que l’estació obre pistes cada dissabte de la temporada fins a les 21h perquè descobreixis l’esquí nocturn.

Més enllà de l’esquí, les dues estacions t’ofereixen altres activitats a la neu com les rutes panoràmiques en màquina trepitjaneu o excursions amb raquetes de neu. Precisament, La Molina té l’itinerari ‘Descoberta de la fauna’, un circuit circular que es pot fer amb raquetes de neu pensat per a famílies. Surt des del pàrquing del telecabina i es fan 18 parades al llarg del circuit, on els participants troben un animal representatiu de la fauna de l’estació, com el cérvol, el mussol reial o la marmota.    

Vens a fer d’esquimal als Pirineus de Catalunya?